2017

Hvad flygter de fra?
Nagieb Khaja

25. januar 2017

Europa er modtager af den største folkevandring set i nyere tid. Bl.a. prøver flygtninge fra konflikten i Syrien at komme væk fra borgerkrigen. Men hvad er det, de flygter fra? Hvordan er konflikten opstået, og hvordan er forholdene i og omkring Syrien? Er der overhovedet mulighed for at skabe fred? Aftenens foredrag beskriver baggrunden for konflikten og viser klip fra den dokumentarfilm, Nagieb Khaja har lavet om emnet.

Nagieb Khaja er uddannet journalist og arbejder som mellemøstkorrespondent, dokumentarinstruktør og forfatter.

Kunstsamleren Heinrich Hirschsprung
Marianne Saabye

1. februar 2017

Heinrich Hirschsprung satte sig som ung for at skabe en samling af dansk kunst, der kunne give et repræsentativt billede af det 19. århundredes danske kunst. Samlingen tæller en lang række hovedværker, både af guldalderens kunstnere, skagensmalerne, Hammershøi og symbolisterne. I 1902 skænkede Hirschsprung samlingen til den danske stat og i 1911 åbnede museet i Stockholmsgade.

Mag.art. Marianne Saabye, der igennem en lang årrække var direktør for museet, vil i foredraget fortælle om Hirschsprungs baggrund, familiens relationer til kunstnerne og om samlingens tilblivelse.

Selve kunstværkerne i Den Hirschsprungske Samling skal naturligvis ses på museet i Stockholmsgade 20, læs mere her.

Hvad skal vi med politisk litteratur?
En samtale mellem forfatteren Lone Aburas og redaktør ved Gyldendal, Simon Pasternak

8. februar 2017

Lone Aburas og Simon Pasternak vil tale om hendes forfatterskab siden debuten ”Føtexsoen”. De vil diskutere satire, politik, meta- og samtidsromaner, og hvorvidt Lone Aburas´ kulturelle baggrund overhovedet spiller en rolle i romanerne.

Lone Aburas er uddannet cand.scient.soc. og er forfatter til ”Føtexsøen”, “Den svære toer”, ”Politisk Roman” og senest ”Det kommer til at ske” (2016 Gyldendal).

Den seneste udgivelse sælges i museumsbutikken i et begrænset antal på aftenen for foredraget til en særpris af kr. 120.

Martinus Rørbye blandt grækere og ”Muselmænd”
Birgitte von Folsach

22. februar 2017

Den danske guldaldermaler Martinus Rørbye (1803-1848) var utrolig glad for at rejse. For guldalderkunstnerne var Italien et must på den dannelsesrejse, som de alle tog på efter årene på Kunstakademiet. De færreste valgte dog at drage videre, men Martinus Rørbye tog østover i 1835 til Grækenland og Konstantinopel, og her udførte han et væld af skitser og tegninger, som han anvendte i senere arbejder. Med udgangspunkt i Rørbyes dagbog fra rejsen, følger vi i hans fodspor.

Birgitte von Folsach er cand.mag. i dansk og kunsthistorie fra Københavns Universitet og museumsinspektør på Nivaagaards Malerisamling. Hun har haft ansvaret for flere guldalderudstillinger, heriblandt udstillingen ”Martinus Rørbye. Under sydlige himmelstrøg” i 2014, se nærmere her.

Et japansk blik på naturen – om japanismen i dansk billedkunst
Peter Nørgaard Larsen

1. marts 2017

Japanismens betydning for dansk kunstnerkeramik og design er grundigt og begavet beskrevet af først og fremmest Mirjam Gelfer-Jørgensen. Derimod har japanismens indflydelse på den samtidige billedkunst ikke været genstand for særlig opmærksomhed, selvom en række af tidens førende kunstnere var optaget af japansk kunst og samlede på både japanske genstande og japanske træsnit. Foredraget giver en introduktion til japanismen i dansk billedkunst og viser, hvordan indflydelsen fra Japan ikke befinder sig på overfladen i form af motiviske referencer til japanske genstande og kvinder i kimonoer, men snarere skal findes i et japansk blik på naturen og udviklingen af kompositionelle greb, som er umiskendeligt japanske.

Peter Nørgaard Larsen er mag.art. og ph.d. i kunsthistorie og ansat på Statens Museum for Kunst som vicedirektør og samlings- og forskningschef. Han er kurator for forårets udstilling på SMK, ”Japanomania i Norden 1875-1918”, som åbner den 19. januar.

Særudstillingen på SMK er lavet i samarbejde med Ateneum i Helsinki og Nasjonalmuseet i Oslo. Udstillingen er den første på dansk grund, som viser japanismens indflydelse på den danske og nordiske billedkunst, læs mere her.

Portrættets fortælling
Thomas Kluge

15. marts 2017

Hvad er et portræt? Hvilken historie bliver fortalt igennem det? Umiddelbart skulle man mene, at det er den portrætteredes, men svaret er mere kompliceret. Kunstnerens egen person og historie spiller med, men betragterens person, holdninger og erfaringer er måske det mest afgørende i et portræts fortælling. Hvem bliver egentlig “fortalt” i et portræt, og hvordan kan det være, at genren bliver ved med at være aktuel i en verden, som er holdt op med at tro på store historier?

Thomas Kluge er en anerkendt billedkunstner, som særlig har slået sit navn fast som en unik portrætmaler.

Påfuglens Tårer. En rejse i de irakiske ezidiers verden før Islamisk Stat
Peter Wiingaard

22. marts 2017

I august 2014 indledte Islamisk Stat en udrensning mod Nordiraks mange minoritetsreligioner. Blandt dem var de kurdiske ezidier, der blev udsat for tortur, voldtægt, slaveri, menneskehandel og drab. De ezidier, der undslap Islamisk Stat, måtte flygte fra det land, deres religion er knyttet til. Dette er beretningen om et folk, som forgæves råbte om hjælp.
Hør om en særegen kultur, om kaste-systemer, fakirer, bøn mod solen, pilgrimsfærd og ikke mindst den navnkundige påfugleengel, Melek Taus.

Peter Wiingaard er uddannet sociolog fra Københavns Universitet og Istanbul Bilgi University. Siden 2010 har han studeret mellemøstlige minoritetsreligioner og opholdt sig blandt forskellige mindretalsgrupper i Iran, Irak og Tyrkiet. Påfuglens Tårer (2016) om de kurdiske ezidier er hans første bog.

Islamisk feminisme - dengang og nu - og muslimske kvinders rolle deri
Sherin Khankan

29. marts 2017

Den oprindeligt annoncererede foredragsholder Julie Pruzan-Jørgensen er desværre blevet forhindret i at holde sit foredrag om kvindekamp i Mellemøsten på grund af en tjenesterejse.

I stedet har vi den glæde at have indgået en aftale med Sherin Khankan, som vil holde sit foredrag, samme tid og sted, om:

Kvinder i islam og islamisk feminisme: En personlig fortælling om etableringen af Nordeuropas første moske med kvindelige imamer. Institutionalisering af islamisk feminisme og sufisme i Danmark. Sherin Khankan giver eksempler på hvordan kvindelige imamer kan være med til at udfordre patriarkalske fortolkninger af islam, islamofobien og radikal islam.

Sherin Khankan er religionssociolog, imam, kognitiv terapeut og forfatter.

Den danske sang - og en stemning af Hammershøi
Pernille Rosendahl

5. april 2017

Sangerinden Pernille Rosendahl vil med sin klangfulde, rene og melodiøse stemme slutte sæsonen i Davids Bazar med at synge en række klassiske, danske sange. Med et blik på og en fornemmelse for de gråtonede og særprægede stemninger, man finder i Hammershøis kunst, genfinder hun lignende følelser i sangene. Hun bliver akkompagneret af Søren Vestergaard på tangenter og guitar.

Pernille Rosendahl er en dansk sangerinde, kendt fra bands som Swan Lee og The Storm. Hendes debutalbum som solist ”Dark Bird” udkom i april 2016.