2019

Knowledge, Power and the Picturesque: Photography in 19th-century India
John Falconer

23. januar 2019

Denne aften fortælles den fascinerende beretning om det indiske fotografis begyndelse og tidlige udvikling samt om de mange udfordringer, fotografer fra omkring 1850 til 1900 stod over for. Vi skal høre om de mange, forskelligartede anvendelser af fotografier taget af amatørfotografer, kolonimagtens embedsmænd og professionelle i Indien i den anden halvdel af det 19. århundrede. Foredraget holdes på engelsk af en af de store kendere inden for dette område, fotohistorikeren John Falconer, som i mange år var ansvarlig for fotografierne i British Librarys indiske og orientalske afdelinger.

John Falconer er forfatter til udstillingskataloget for særudstillingen ”Under Indiens himmel – Fotografier fra det 19. århundrede”, som vises i Davids Samling indtil 28. april 2019.

Tranquebar - hvor danskerne mødte Indien
Louise Sebro

30. januar 2019

I mere end 300 år var den lille fiskerby Tranquebar på Indiens sydøst-kyst under dansk styre. Med sit danske fort og stenhuse i kolonial stil kan historien stadig spores. Men hvad var det for et Indien, danskerne mødte, når de kom dertil? Og hvordan forholdt de sig til det fremmedartede sted? Med udgangspunkt i beretninger om livet i den lille, danske overklasse i 1700- og 1800-tallets Tranquebar fortælles om mødet med Indien, om forholdet til de andre europæiske nationer i området, om savnet af Danmark og om fascinationen af den mangfoldige, indiske kultur.

Louise Sebro er ph.d. og projektseniorforsker ved Nationalmuseet og forfatter til flere værker om dansk kolonihistorie. Hun har blandt andet skrevet om livet i Tranquebar i bogen ”The Governor’s Residence in Tranquebar” (ed. Esther Fihl).

Rod – en fighters fortælling
Janus Nabil Bakrawi

6. februar 2019

Da jeg er 7 år bliver jeg bortført til Jordan af min far. I et smertefuldt ryk mister jeg min mor, mit sprog, mine venner og min dagligdag. Et nyt og råt liv begynder. Da jeg bliver 11 år, gentager det hele sig. Nu med omvendt fortegn. Far vil rejse tilbage til Danmark. Jeg bliver rodløs og leder desperat efter et sted at høre til for at slå rod. Jeg går rundt med en stor, sort klump og savn i maven. Men ud af alt det kommer der en kæmpe drivkraft efter at blive til noget stort. Jeg vil være kunstner og skabe mig en karriere, et godt liv med sunde rammer. Det har været en kamp uden lige, men det hele er næsten lykkedes.

Janus Bakrawi er skuespiller og tv-vært. Er bl.a. kendt for film, dramaserier og dokumentarserier: Pizza King, Taxa, Ørnen, Forbrydelsen 2, De bortførte børn, Stop nu krigen, mor og far, Janus og skyggedanmark samt en del teaterroller.

Islamisk arkitektur i Europa – set gennem fotografens øjne
Ahmed Eckhard Krausen

20. februar 2019

Gennem en stor og varieret samling af arkitekturfotos skildrer den herboende, tyskfødte freelancefotograf Ahmed Eckhard Krausen, hvor bredt og mangfoldigt islamisk arkitektur udfolder sig i Europa. Billederne viser, at der fra land til land, heriblandt i Danmark, England, Spanien, Hviderusland og i mange andre europæiske lande, er store forskelle på de islamiske bygninger.

Freelancefotografen Ahmed Eckhard Krausen dokumenterer med projektet ”Islam i Europa” mangfoldigheden i kultur, sprog og tolkningen af islam i Europa med fokus på, hvordan religion og kultur har tilpasset sig europæiske forhold.

Kærlighedens religion
Ole Grünbaum

27. februar 2019

I årene 1244-48 mødtes i Konya i Anatolien den omvandrende vismand Shams fra Tabriz med en lokal muslimsk retslærd, der i dag er kendt over hele verden som digteren Rumi. I sine Shams-digte hylder Rumi sin mentor som Muhammeds efterfølger, men også som sin tids Jesus. Hvad var det, Rumi lærte af Shams? Hvad fik en from og asketisk muslimsk retslærd til at digte, danse og synge, proklamere ’Kærlighedens religion’ – og endda invitere kristne og jøder med til festen? Ole Grünbaum giver svaret ud fra Rumis digte og noter fra samtalerne – og fortæller en historie, som er helt aktuel i vores egen tid.

Ole Grünbaum er forfatter og journalist. Blev kendt som helt ung som ungdomsoprører i 1960’erne, senere som redaktør af Politiken Computer. I 2016 udkom bogen ’Tusind og en nats samtaler’.

Farverige fajancer
Ulla Houkjær

6. marts 2019

Med sin skinnende hvide tinglasur dekoreret i kraftige farver eller lysende koboltblåt, der er malet direkte på den ubrændte glasur, er fajancen nok den mest farverige og spontane teknik i keramikkens verden. Fajancen spredtes hurtigt fra Mellemøsten i 1200-tallet og nordpå. Først til Italien, hvor de nye motiver blev en vigtig udtryksform i renæssancens kunsthåndværk, siden til Holland, hvor inspiration fra det kinesiske porcelæn fik indflydelse på fajancens udformning. Den første danske fajanceproduktion begyndte i 1722 på St. Kongensgadefabrikken i København. Perioden fra ca. 1680 til 1740 blev fajancens storhedstid med over 300 produktionssteder overalt i Europa. Nu fik den et utal af anvendelsesområder: fra bordservicer til kakkelovne og praktiske fliser til vægbeklædning. Omkring 1750 var det forbi, konkurrencen fra porcelæn og flintgods blev for stor, og mange fajancefabrikker lukkede.

Denne aften skal vi fordybe os i fajancernes spændende motivverden, se på hvordan inspiration fra nær og fjern påvirkede dens udformning, hvordan ideer spredtes fra syd til nord i Europa og på, hvordan ændrede måltidstraditioner skabte grobund for helt nye former for bordservice.

Ulla Houkjær er mag.art. og cand.mag. og virkede indtil årsskiftet som museumsinspektør ved Designmuseum Danmark. Hun er forfatter til to bøger om Designmuseets keramiksamling: ”Majolika og fajance 1300- 1750. Spanien- Italien – Frankrig” (2005) og ”Fajancer fra Holland, Frankrig og Tyskland 1600-1800” (2017).

De syriske kurdere - bliver Vestens bolværk mod islamisterne løbet over ende?
Pola Rojan Bagger

20. marts 2019

Kurderne er Vestens tætteste allierede i Syrien og et vigtigt militært bolværk mod den islamistiske terrorbevægelse Islamisk Stat. Men Syrien har udviklet sig til en særdeles kompleks slagmark – både militært og politisk. Med støtte fra amerikanerne har de syriske kurdere tilkæmpet sig et stort stykke autonomt land i Nordsyrien. Kurdernes position synes alligevel skrøbelig, og de er samtidigt omgivet af fjender i mange retninger. Der gives et indblik i de storpolitiske og vanskelige spørgsmål hos Vestens vigtigste allierede i det syriske morads. Hvad ønsker kurderne at opnå, og har det nogen gang på syrisk jord?

Pola Rojan Bagger er kommunikationsrådgiver og mellemøstanalytiker. Han er uddannet cand.comm. og har dækket Tyrkiet, kurderne og Mellemøsten for danske medier i over ti år. Han er desuden forfatter til en bog (2010) samt en tænketanksrapport (2016) om tyrkisk og kurdisk politik.

Fynboernes Faaborg Museum
Gertrud Hvidberg-Hansen

27. marts 2019

Faaborg Museums stifter, Mads Rasmussen (1856-1916), var en vigtig erhvervsmand i Faaborg og havde i 1888 stiftet en andelskonservesfabrik. Idéen om at skabe et museum opstod først i 1910 i samråd med inderkredsen af fynboerne, bl.a. Johannes Larsen, Fritz Syberg, Peter Hansen og Jens Birkholm, der også forestod indkøb til samlingen. Museet åbnede i Mads Rasmussens sommerlejlighed i Konservesgården i 1910, men da samlingen af malerier og skulpturer voksede, besluttede han at opføre en museumsbygning, som arkitekt Carl Petersen tegnede. Siden 1915 har bygningen dannet en spektakulær og farverig ramme om Fynboernes kunst fra perioden 1880-1925, og fremhæves i dag som et hovedværk i nordisk arkitektur, hvor billedkunst, arkitektur og inventar går op i en højere helhed.

Gertrud Hvidberg-Hansen er uddannet kunsthistoriker fra Aarhus Universitet og har siden 2013 været museumsdirektør på Faaborg Museum.

Koncert: Musik midt i kunstens tangenter
Michala Petri og Lars Hannibal

3. april 2019

Vi skal under aftenens koncert opleve Petri/Hannibal Duo spille musik fra barokken, over klassikken og romantikken, til stykker særligt skrevet til Duoen selv. Komponisterne er bl.a. J. S. Bach, A. Corelli, Beethoven, E. Grieg, Carl Nielsen og Asger Lund Christiansen.

Blokfløjtevirtuosen Michala Petri er en af verdens førende instrumentalister. I aftenens koncert spiller hun sammen med Lars Hannibal i det unikke musikalske partnerskab Petri/Hannibal Duo, som i 2017 kunne fejre 25 års jubilæum.