2016

My India
Manu Sareen

January 27, 2016

Med fokus på sin egen personlige historie om ’sit Indien’ fortæller Manu Sareen os om sit liv – fra den tidlige opvækst i 1960’ernes Indien til tilværelsen i Danmark – og hvorledes det har formet sig.

Manu Sareen er tidligere minister og forfatter til adskillige børnebøger. I efteråret 2015 udgav han sin selvbiografi ‘Manu’ fra Politikens forlag.

Locust-eaters and
Fire-worshippers
Steen Nørskov

February 3, 2016

Iranerne kalder araberne ’dem, der æder græshopper’. Araberne kalder iranerne ’dem, der tilbeder ild’. Iranerne kalder farvandet mellem dem selv og deres naboer på Den Arabiske Halvø for Den Persiske Bugt. Araberne kalder det Den Arabiske Bugt. Forholdet mellem araberne og deres store nabo mod øst er under forvandling og forværring i disse år. Fælles historie men også ældgamle modsætninger, fordomme og gensidig mistillid vil præge den østlige del af Mellemøsten de næste mange år.

Steen Nørskov er journalist i DR. Han er tidligere korrespondent i Mellemøsten, vært på Orientering og Arabiske Stemmer på P1.

Such Stuff as Dreams
are Made on
Fuat Talay and Cahit Ece

February 10, 2016

Fuat Talay and Cahit Ece are from Van Province, a culturally rich region in eastern Turkey with vibrant Turkish, Kurdish, Azerbaijani, and Armenian traditions. We will hear folk music interpreted through the lovely tones of the stringed baglama, the forceful, airy notes of the flute-like kaval, and the intense sound of the double reed balaban.

Fuat Talay plays the baglama, and in 2008 released the album “Sufisticated,” which was nominated for a Danish World Award. In 2011 he followed up with “Oh Romeo.” Cahit Ece plays the kaval and balaban and released “Berya” in 2002, “Feryad” in 2009, and “Nalin” in 2015.

The First Stone
Carsten Jensen

February 24, 2016

Forfatteren Carsten Jensen holder foredrag om sin seneste bogudgivelse ”Den første sten”. Det er en overrumplende fortælling om, hvad krig gør ved mennesker, der lever tæt sammen i konstant livsfare, om venskaber, forræderi og katastrofer.

Carsten Jensen er forfatter og journalist og en af Danmarks mest markante intellektuelle debattører. Han har bl.a. modtaget Olof Palmeprisen i 2010, og i 2012 blev han tildelt Søren Gyldendal Prisen.

A Doctor's Diary from Syria
Haifaa Awad

March 16, 2016

For over 5 år siden antændte børn et oprør i den sydlige syriske by Daraa. På byens mure skrev de ord, som havde antændt revolutionen i Tunesien, Egypten og Libyen. Det syriske folks oprør har udviklet sig til en kompleks konflikt på syrisk jord mellem ekstremistiske grupper. Konflikten trækker dog regionale og internationale blodspor. Men midt i krigens absurditeter lever folket videre i drømmen om en ny morgendag uden ekstremister og uden diktatur. Den dansk-syriske læge Haifaa Awad har arbejdet på et felthospital i Idlib regionen. I aftenens foredrag beretter hun om de unge syreres drømme, liv og død.

Haifaa Awad er en 29 årig læge, uddannet i 2013. Hun har skrevet dagbog i Dagbladet Information om sit arbejde i Syrien.

Iran After the Nuclear Agreement
Claus Valling Pedersen

March 30, 2016

Det lykkedes Iran og ”De 5 + 1” (USA, England, Frankrig, Rusland, Kina og Tyskland) at nå frem til en aftale om Irans atomprogram samt en løftelse af sanktionerne. Hvad har det indebåret og vil indebære for Iran og iranerne? Og er Iran på vej ind i det gode, internationale selskab nu? Få nogle svar på dette i aftenens foredrag om det højaktuelle emne.

Claus Valling Pedersen er ph.d. og lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet.

Vilhelm Hammershøi
Inside and Out
Henrik Wivel

April 6, 2016

Vilhelm Hammershøi er verdenskendt for sine stilfulde interiørmalerier, ofte med hustruen Ida Ilsted i smukke positurer. Men kunstneren malede også en række interessante landskabs- og arkitekturbilleder udendørs. Henrik Wivel fortæller om kunstnerens eksteriør billeder i forbindelse med en særophængning i Davids Samling.

Henrik Wivel er dr.phil., kritiker og forfatter og har skrevet flere prisbelønnede bøger om tiden omkring år 1900.

Violent Beauty
Peter Wandel

April 13, 2016
September 14, 2016

Med udgangspunkt i de eventyrlige malerier på museets særudstilling ”SHAHNAMA – det farverige heltedigt om Irans fortid” stilles der skarpt på de enkelte fortællinger i den store fortælling. Det er kunstværker af højeste kvalitet. Det er digte om kærlighed og skønhed, vold og hævn.

Peter Wandel er cand.mag. i Nærorientalsk Arkæologi og museumsinspektør i Davids Samling.

The Significance of the War in Syria for Lebanon
Lars Erslev Andersen

September 21, 2016

I maj 2015 suspenderede FN på foranledning af den libanesiske regering registrering af syriske flygtninge ind i Libanon. Nogle måneder inden var antallet af registrerede syriske flygtninge nået op på 1,2 mio., udover de allerede registrerede 400.000 palæstinensiske flygtninge – i et land, der har en befolkning på ca. 4 mio. I Libanon er der i gennemsnit kommet 47.000 hver måned, siden borgerkrigen i Syrien brød ud i 2011. Hvilke konsekvenser har dette store tal flygtninge haft for Libanon? Har det ændret på den skrøbelige politiske balance i landet, og hvad betyder det, at Libanons store parti og milits Hizbollah er dybt involveret i den syriske borgerkrig? Kan Libanon holde sammen på sig selv, og hvordan manøvrerer staten i den dominerende rivalisering mellem Iran og Saudi-Arabien?

Lars Erslev Andersen er uddannet idéhistoriker og ansat som seniorforsker og ekspert i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

Iran’s Popular Shahnama
Emil Madsen Brandt

September 28, 2016

Shahnama (Kongernes Bog) er et persisk epos, der er kendt som en avanceret, højlitterær tekst. Historisk har mange iranere imidlertid stiftet bekendtskab med værkets fortællinger gennem mundtlige og visuelle præsentationsformer. Med fokus på det iranske kaffehus, den traditionelle fortællekunst og det dertil knyttede narrative maleri giver aftenens foredrag et indblik i Shahnama som et folkeligt fænomen.

Emil Madsen Brandt er kandidat i kunstteori og formidling. Han har undervist i persisk på Universitetet i Oslo og arbejdet som ekstern lektor ved Københavns Universitet. Han har skrevet en artikel til særudstillingens katalog.

Iranian Cinema – Paradoxes and Epiphanies
Rasmus Brendstrup

October 5, 2016

Hvad er det for forhold, der har gjort Iran til en verdenssucces inden for arthouse-film med navne som Kiarostami, Makhmalbaf og aktuelt Asghar Farhadi? Hvilken rolle har 1979-revolutionen og den islamiske filmcensur spillet for filmkulturen i Iran, og i hvilken retning peger fremtidspilen? Foredraget vil rumme klip fra nogle af oplægsholderens yndlings- og hadefilm!

Rasmus Brendstrup er cand.mag. i Moderne Kultur & Kulturhistorie og modtog KU’s guldmedalje for en prisopgave om Abbas Kiarostami. Rasmus Brendstrup arbejder som programredaktør i Cinemateket.

Karen Blixen and Muslim Storytelling
Ivan Z. Sørensen

October 26, 2016

Yusuf og Zulaykha er i fokus – det prægtige kærlighedsdigt af den persiske sufi-digter Jami (1414-94). Miniaturemalerierne i Davids Samling vil illustrere historien, kendt fra Det Gamle Testamente og europæisk billedkunst som ”Josef og Potifars hustru”. Men den muslimske version tager en uventet og skøn drejning. Foredraget viser, hvordan Karen Blixen i sin storytelling knytter an til muslimsk fortællekunst, men også hvorfor Blixen – med filosoffen Hannah Arendts ord – er meningsfuld for mennesker i den senmoderne verden.

Ivan Z. Sørensen er mag.art. og cand.mag., forfatter og lektor på Roskilde gymnasium. Han er tidligere lektor ved Firenzes Universitet og museumsinspektør ved Karen Blixen Museet.

The Goldberg Variations for String trio
Eva Vasarhelyi, Kim Bak Dinitzen, and Nanna Hartmann Rasmussen

November 9, 2016

Johann Sebastian Bach (1685-1750) wrote the Goldberg Variations for harpsichord in 1741. Ever since, the work has been freely adapted by musicians, a practice that was fairly widespread even in Bach’s own time. On the evening’s program is a transcription by Jesper Jørgensen for string trio with Eva Vasarhelyi on violin, Kim Bak Dinitzen on cello, and Nanna Hartmann Rasmussen on viola.

Eva Vasarhelyi studied at the Royal Danish Academy of Music and in Lausanne, Switzerland, and plays with e.g. the Royal Danish Orchestra, the Danish National Symphony Orchestra, Copenhagen Phil, and the Helsingborg Symphony Orchestra. Kim Bak Dinitzen studied in Copenhagen and London and is currently solo cellist in the Royal Danish Orchestra. Nanna Hartmann Rasmussen began to study the viola at the age of seven at the Danish Suzuki Institute and currently plays in the Royal Danish Orchestra, in periods as a soloist.

Niebuhr's Museum. Artefacts and Souvenirs from the Royal Danish Expedition to Arabia 1761-1767
Anne Haslund Hansen

November 16, 2016

Fra steder som Alexandria og Bombay hjemsendte den danske ekspedition til Arabien 1761-1767 kasser med materiale, som Carsten Niebuhr og hans medrejsende havde indsamlet. Blandt de naturvidenskabelige prøver på sjældne planter og dyr, lå også oldsager, kunstgenstande og etnografika. Men hvilke og hvorfor? I sin nye bog ”Niebuhrs Museum” tager forfatteren os ud på ekspeditionens rejserute og ind i 1700-tallets måder at se og forstå verden på.

Anne Haslund Hansen er ph.d. og museumsinspektør på Nationalmuseet.

The Queen of Sheba and King Solomon
Anne Lise Marstrand-Jørgensen

November 23, 2016

Historien om Dronningen af Saba og Kong Salomon findes i både Det Gamle Testamente, Koranen og Kebra Negast. Med afsæt i myter og arkæologi har Anne Lise Marstrand-Jørgensen skrevet en roman, der foregår for 3000 år siden på Afrikas Horn. En roman om magt, kærlighed og statsdannelse. Og om, hvor langt mennesker vil gå for at nå deres mål.

Forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen debuterede i 1998 og har siden udgivet digtsamlinger og romaner, hvoraf en del er oversat til flere sprog.

Why in the World do we do what we do? A Question of Art
Peter Bonnén

November 30, 2016

Fra 23. november viser Davids Samling særudstillingen ”Djiboutis Farver” med store farvefotografier, taget under en rejse til det muslimske Djibouti i det østlige Afrika. Aftenens foredrag fokuserer mere bredt på det at være kunstner, på kunstnerens vilkår i dag og på, hvorfor kunstnerne agerer, som de gør.

Peter Bonnén er uddannet billedhugger i 1962 på Den Eksperimenterende Kunstskole. Han har udstillet utallige steder og er blevet hædret med mange udmærkelser, heriblandt med Eckersberg-Medaillen i 1989.