Presse 2014

Ny særudstilling 12. september: Rejse i Tyrkiet. Fotografier af Finn Larsen

“Det startede med en snak på et værtshus i Randers i 1983, som resulterede i en invitation til at følge med nogle tyrkiske indvandrere på besøg i Tyrkiet i sommerferien. Det blev, uforudset, starten på et 30-årigt nært bekendtskab med Tyrkiet” (fotograf Finn Larsen om starten på sit tyrkiske fotoprojekt).

Det er med stor glæde, at Davids Samling for første gang kan byde velkommen til en særudstilling med moderne fotografier.

Med REJSE I TYRKIET. FOTOGRAFIER AF FINN LARSEN viser Davids Samling kunstfotografier fra vor egen tid. Særudstillingen består af et nøje afstemt udvalg af billeder fra Tyrkiet, taget af den danske fotograf Finn Larsen, som mellem 1983 og 2013 har rejst i landet. Med en høj grad af empati og et sikkert blik for motivet formår Finn Larsen på sin helt egen måde og med sit eget karakteristiske billedsprog at nuancere den traditionelle opfattelse af Tyrkiet, dets befolkning og dets kulturelle træk. Set med hans øjne er Tyrkiet andet og mere end byerne og strandene ved Middelhavets kyst.

Udstillingen er bygget op over en række transportbilleder taget undervejs, på vejene, på Finn Larsens mange rejser i Tyrkiet. Omkring disse fotografier er placeret større og mindre grupper af billeder, der alle viser forskellige og overraskende og måske ukendte sider af den tyrkiske kultur. Det kan være en række tomme boliger i en øde provins, koncentrerede dag- og natstudier af kalkede huse i en landsby, en serie klassiske landskabsfotografier med høje pinjer og grønt løv, forskellige parkområder i en storby, hurtige registreringer af frokosten, som den indtages på et tæppe på en mark i det fri.

De udstillede værker er et personligt portræt af Tyrkiet. Ikke af turistattraktionerne, men af det almindelige Tyrkiet, med VEJEN som det centrale element. På rejserne indfangede Finn Larsen mellem 1988 og 2013 de motiver, som her kan ses hver for sig eller som en helhed. Nogle steder registreres lidt på afstand, bag bilens ruder, andre er man helt tæt på. Der er ingen rute. Vejen går hverken fra øst mod vest, eller omvendt. Det er en rejse midt i det hele. Midt i Tyrkiet, midt i hverdagen.

Udover glæden ved at kunne vise Finn Larsens billeder på denne udstilling opfyldes samtidig et generelt ønske om at udstille fotografier fra Mellemøsten i Davids Samling, både ældre optagelser og moderne fotografers værker.

Fotografierne på særudstillingen er alle i farver, og en stor del af dem, heriblandt flere nye serier fra 2013, har ikke tidligere været vist.

Særudstillingen løber indtil 1. marts 2015 og suppleres med et foredrag af Finn Larsen i Davids Bazar den 5. november 2014.