Saltuqiderne fra Erzurum, ca. 496-597 H/1102-1202 AD

Faktuelle oplysninger
Dynasti
Saltuqiderne fra Erzurum, ca. 496-597 H/1102-1202 AD
Hersker og datoer
Nasir al-Din Muhammad ibn Saltuq, (563-587 H/1168-1191 AD)
Mønt navn
Uden møntsted, men sandsynligvis præget i Erzurum i det østlige Tyrkiet
Dato
(585 H (1189 AD))
Metal
Kobber dirhem
Vægt
8,13 g
Mål
23,0 mm
Inventar nr.
C 317
Indskrift & design

Forside

Midterfelt inden for en cirkel af perler:
En bueskytte til hest ridende mod venstre. Han skyder en pil bagud imod et lille dyr, sandsynligvis en gazelle. En engel ses over buen.


Bagside

Midterfelt i en cirkel:
nasir al-din kiz / il arslan muhammad / ibn salduq
“Nasir al-Din Kizil Arslan Muhammad ibn Saltuq”.

Omskrift

Inden for en cirkel af perler:
Fra kl. 2: al-sultan al-mu’azzam tughrul ibn arslan
”Den Mægtige Sultan, Toghril ibn Arslan”.

Historisk note

I Nasir al-Din Muhammad ibn Saltuqs regeringstid forsøgte georgierne at erobre byen Erzurum, men uden held. Hans søn, Muzaffar al-Din, overvejede at konvertere til kristendommen for at bevare freden og planlagde at gifte sig med Ta’mar, Georgiens dronning. Han rejste til Tbilisi under stor pomp og pragt og bragte dyre gaver til Ta’mar, men hun afslog hans tilbud. Man ved meget lidt om, hvad der siden skete med Muzaffar al-Din og hans far.

Den sidste saltuqidiske malika (dronning) af Erzurum var Nasir al-Dins søster, Mama Khatun, men hun blev afsat af sin egen nevø, Malik Shah.

Malik Shah blev i 598 H (1202 AD) taget til fange og fængslet af den rumseljukkiske hersker, Rukn al-Din Sulayman Shah, som erobrede hans landområder og således bragte det saltuqidiske styre til en ende.

Byen Erzurum blomstrede under saltuqiderne, og de opførte mange af dens prægtige bygninger, herunder Ulu Jami (Den Store Moske), Çift Minare (Dobbelt-minareten) og Mama Khatuns türbe (mausoleum).

Til trods for deres åbenlyse muslimske tro, fortsatte saltuqiderne med at anvende kristne symboler på deres mønter. Bueskytten til hest på denne mønts forside kan være inspireret af krigshelgenen, Skt. Georg. Man ser ham imidlertid skyde sin pil mod et gazelle-lignende dyr i stedet for en drage, mens en engel synes at lede pilen mod dets mål. Mærkeligt nok forekommer dette design at være en prototype for den galoperende bueskytte, man ser på den stormongolske mønt udstedt omkring 60 år senere af dronning Töregene (Turakina).

Som det er almindeligt på saltuqidiske mønter, ses på bagsiden navnet på deres nominelle overherre, i dette tilfælde Rukn al-Din Toghril ibn Arslan, den sidste af de irakiske seljukker.

Copyright 2022 © - Davids Samling