Den Magiske Spinel

Den Magiske Spinel

Indtil 29. november

Læs en anmeldelse af bogen i det danske tegneseriemedie Serieland den 1. september 2020, ved Berti Stravonsky her.

favorite favorite favorite favorite favorite favorite


På Litteratursiden, Det Digitale Bibliotek, har Katrine Colmorn den 1. oktober 2020 anmeldt tegneserien, klik her eller læs anmeldelsen som pdf her.

Matthias Wivel har den 2. oktober 2020 anmeldt tegneserien i Dagbladet Information, læs den her.

Magasinet Kunst har i deres november 2020 udgave anmeldt særudstillingen ved Jasmin Ingemansen, læs her, og Troels Laursen, Anette Lindbøg Karlsen og Tove Thage har sammen anmeldt bogen, læs her.


”Den Magiske Spinel” er en tegneserie om den unge Sigurd, der læser kunsthistorie og arbejder som nattevagt på Davids Samling. Da han en nat falder på hovedtrappen, viser det sig, at han på mystisk vis er i stand til at komme tilbage til tider og steder, hvor museets kunst stammer fra. Fra nutidens København besøger han blandt andet det gamle Iran, Indien og Tyrkiet. Herefter indledes en rejse efter mening, viden og kærlighed. ”Tanken er at levendegøre kunstværkernes historiske omgivelser og, på én gang, gøre eventyret virkeligt og virkeligheden eventyrlig”, siger tegneseriens forfatter, museumsinspektør Peter Wandel.

Udstillingen præsenterer et udvalg af tegningerne bag bogen foruden to kunstværker, som spiller en særlig rolle i historien: en lille ædelsten (en pink spinel) og en kalligrafisk skulptur af træ (et sufi-tegn). Tegningerne, der alle er af den anerkendte og prisbelønnede illustrator Rasmus Meisler, er i første omgang udført med tusch på papir, uden brug af et ’tegneserie-grid’ og uden farver. Senere er hvert enkelt billede indsat på sin rette plads i fortællingen og farvelagt digitalt. Et udvalg af de originale tegninger – løsrevet fra historiens kronologi – fremvises på væggene, mens det færdige resultat kan opleves i de trykte bøger, som bl.a. ligger på bordet i midten af udstillingsrummet.

Som handlingen i ”Den Magiske Spinel” skrider frem, præsenteres læseren for en række kunstværker og historiske personer, der, på forskellig vis, har med museets samlinger at gøre. Derfor er visse tegninger også forsynet med henvisninger til nogle korte, faktuelle beskrivelser i et katalog bagerst i bogen. Herved åbnes et vindue til ny indsigt. ”Den Magiske Spinel” er nemlig ikke for alle, kun for de grænseløst nysgerrige.

Udstillingen kan ses på 2. etage.

Tegneserien i bogform (hardback) kan købes i en dansk og engelsk version i museets butik for kr. 250. En udstillingsplakat koster kr. 40.

Læs Forlaget Cobolts interview med forfatteren og tegneren her.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til museumsinspektør Peter Wandel på p.wandel@davidmus.dk, tlf. 33 73 49 49.