Bloktryk fra Indus-dalen

Bloktryk fra Indus-dalen - tekstiler indsamlet af Lisette Kampmann i 1980'erne

15. november 2013 til 31. august 2014

Davids Samling har erhvervet en gruppe bloktrykte tekstiler fra maleren, tekstilkunstneren og tekstiltrykkeren Lisette Kampmann, som har samlet de unikke stoffer på sine rejser i Pakistan i 1980’erne. Et udvalg af disse tekstiler vises i en særophængning, hvor rummet er bygget op, så man på nært hold kan iagttage stofbanernes farverige og varme særpræg.

I foredragssalen ved siden af vil man kunne se fotografier, taget af Lisette Kampmann under hendes ophold blandt bloktrykkerne i Thar-ørkenen.

Teknikken bloktryk er ældgammel på det indiske subkontinent. Den har været kendt i tusinder af år langs Indus-floden og dens mange forgreninger i det nuværende Pakistan og Indien. Til alle tider har farverige tekstiler i et væld af mønstre overalt på den indiske halvø været købt og solgt på lokale markeder. Gennem mange århundreder har tekstiler været eksporteret til Det Fjerne Østen, Mellemøsten, Afrika og Europa. Fordi fremstillingen af bloktrykte stofbaner krævede stor teknologisk indsigt og var så tidskrævende en proces, blev det et statussymbol at eje et smukt stykke trykt stof til beklædning.

Ved siden af tekstilerne vises også trykblokkene. Med deres smukt håndskårne og graverede dekorationer kan de betragtes som kunstværker i sig selv.

Særophængningen er arrangeret af museumsinspektør Peter Wandel og konservator Anne-Marie Keblow Bernsted.