Under Indiens himmel - Fotografier fra det 19. århundrede

Under Indiens himmel
Fotografier fra
det 19. århundrede

23. november 2018 til 28. april 2019


Journalist Mai Misfeldt har anmeldt udstillingen i Kristeligt Dagblad den 5. december 2018 – læs den her.

I Jyllandsposten af 8. december 2018 anbefales udstillingen på Redaktørens liste, læs her.


Læs anmeldelsen “Fortidens Indien fanget på kameralinsen” i Jyllandsposten, Kultur, af 9. december 2018 – skrevet af journalist Tom Jørgensen, her.

I Weekendavisen den 4. januar 2019 har Mette Sandbye anmeldt udstillingen, “Blikfang fra Indien”, læs den her.

Læs Tove Thages anmeldelse “The Stones of India” i Magasinet Kunst #1, januar/februar 2019, side 19-21 her.

Bogblogger Anne Wehner har anmeldt udstillingskataloget den 16. februar på Bogblogger.dk, læs her.

Man kan læse anmeldelser fra udenlandske medier på engelsk ved at klikke her.


Ukendt fotograf. Taj Mahal i Agra, set nordfra, 1870’erneUkendt fotograf. Taj Mahal i Agra, set nordfra, 1870’erne

Opfindelsen af fotografiet i 1839 revolutionerede måden, hvorpå man dokumenterede og fortolkede verden, ikke alene i Europa, men også i Asien. Allerede i begyndelsen af 1850’erne iværksatte det britiske styre i Indien en imponerende fotografisk kortlægning af arkitekturen, og snart fulgte entusiastiske amatørfotografer trop med stemningsfulde billeder af livet i samtiden, inklusiv maharajaer, slangetæmmere og elefanter, som bader i Ganges.

Med udgangspunkt i et udvalg af billeder fra en engelsk privatsamling fokuserer denne fotoudstilling på nogle af de udfordringer og emner, som optog de tidligste europæiske og indiske fotografer. Samtidig fremvises en særlig skønhed i de såkaldte vintage-fotos, skabt ved hjælp af svært håndterbare apparater, store glasnegativer, lange eksponeringstider og komplekse kemiske processer.

Udstillingen består af over 80 fotografier og fotoalbummer fra omkring år 1850 til begyndelsen af det 20. århundrede. Et tilhørende udstillingskatalog er skrevet af den britiske fotohistoriker John Falconer, der i mange år var ansvarlig for fotosamlingerne i British Librarys indiske og orientalske afdelinger. Kataloget koster kr. 200 og kan købes i museumsbutikken, hvor man også kan erhverve den flotte udstillingsplakat til kr. 40.

Der tilbydes en række gratis omvisninger i fotoudstillingen i løbet af udstillingsperioden, se under Omvisninger her. Mod betaling kan man desuden bestille en omvisning i udstillingen, se her.

Udstillingen er kurateret af museumsinspektørerne Joachim Meyer og Peter Wandel.

Der er gratis adgang til museet og alle udstillinger.