150 år med Gilgamesh

Dato

25. januar 2023

Tid

19.00

Gæst

Sophus Helle

Det babylonske epos Gilgamesh har netop fejret 150-årsdagen for sin moderne genopdagelse i 1872. Her fortæller kulturhistoriker, Sophus Helle, om den berømte fortælling, der har rørt og betaget mennesker over hele verden. 

Om foredraget

Det babylonske epos Gilgamesh har netop fejret 150-årsdagen for sin moderne genopdagelse i 1872.

I de 150 år er eposset skyllet som en flodbølge over hele kloden og har fascineret læsere, forfattere og forskere med sin rørende beretning om kong Gilgamesh, der forelsker sig i vildmanden Enkidu, og forsøger at opnå udødelighed, når Enkidu dør.

Den østrigske digter Rainer Maria Rilke sagde om Gilgamesh, at “Den går mig an”, og han var ikke alene: læsere fra hele verdenen har følt en stærk følelsesmæssig forbindelse med eposset eller dets helt, men den forbindelse tager mange forskellige former. For nogle handler det om dødsfrygt, for andre om kærlighed, eller sorg, fællesskab, historiefortælling, eller konflikten mellem natur og kultur. Gilgamesh er et tusindårigt prisme, hvor alle kan se sig selv genspejlet.

Om taleren

Sophus Helle er kulturhistoriker og oversætter med en ph.d. i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet. Han er postdoc-forsker ved Freie Universität Berlin.

 

[Pressefoto af Sophus Helle, fotograf Maiken Kestner]

Andre events

tirsdag 12. december 2023
Gratis Omvisninger 13.00

“Kristne” motiver og symboler i Davids Samling

tirsdag 19. december 2023
Gratis Omvisninger 13.00

“Kristne” motiver og symboler i Davids Samling

Copyright 2022 © - Davids Samling