Claus Rohland: Kun den rejsende er fremmed

14. oktober 2022
- 9. april 2023
TwoColumnTextBlock

Fotografiske indtryk af Mellemøsten

Med den sidste del af et citat fra den berømte forfatter til Skatteøen, Robert Louis Stevenson, ”Der er ingen fremmede lande. Kun den rejsende er fremmed”, peger udstillingstitlen på, at det eksotiske ved det fjerne sådan set er den, der er på besøg. Ikke desto mindre er fotografierne fra Claus Rohlands road trips i Mellemøsten efter årtiers patinering blevet til nogle enestående og – på deres helt egen måde – netop eksotiske værker.

 

De udstillede billeder baserer sig på fotografier taget på to forskellige rejser foretaget af Rohland i henholdsvis 1975 og 1977. Den første til Egypten og den anden til Tyrkiet, Irak og Syrien. Der er tale om snapshots af hverdagsliv. Med sit skarpe blik for det store i det små har Rohland fotograferet, hvad der mødte og tiltalte hans blik. Han er ikke gået efter de kendte monumenter, men efter de ukendte øjeblikke.

 

Eksemplerne er lige så forskelligartede som de er mange. Fra Egypten har han fastholdt et sekund, hvor en tætpakket båd lægger fra land et sted på Nilen. Solens stråler reflekteres i vandet og i kameraets linse, og et par øjne blandt mange mødes med fotografens. I Syrien er et stykke kød på en krog i en doven slagterbutik blevet foreviget.

 

Nu er fotografierne blevet til kunstværker. De har undergået en forvandling under opbevaring i en kælder på Østerbro, og Rohland har igen grebet øjeblikket. Hvad der engang var dias til fremvisning for venner og bekendte, er, efter fugt og temperatursvingninger efterfulgt af forstørrelser og beskæringer, blevet til drømmesyn. Velkommen til en anden verden!

 

Udstillingen løber til den 9. april 2023.

Et udstillingskatalog (på dansk og engelsk) kan købes i museumsbutikken for kr. 100. En udstillingsplakat koster kr. 40.

 

Henvendelser om udstillingen kan ske til museumsinspektør Peter Wandel på [email protected].

ReviewBlock

Presse

Tove Thage, Magasinet Kunst
Anmeldelse: 😊😊😊😊😊
Niels Lyksted, Kultur Information
Anmeldelse: ⭐⭐⭐⭐⭐
Paul Joseph, Travelmag
Rohland blandt toppen af vinterens udstillinger
Sami Kleit, Weekendavisen
Anmeldelse
Amalie Høgsbro Jørgensen, Kristeligt Dagblad
Interview med Claus Rohland
ItemSliderBlock

Copyright 2022 © - Davids Samling