Niels Nedergaard. Fotografier fra Kairo

9. marts 2022
- 4. september 2022
TwoColumnTextBlock

Nedergaard hentede inspiration i megabyens fortid såvel som nutid

Nedergaard var ikke kendt for sit fotografi, men for sit maleri. Alligevel giver netop fotografiet et godt indblik i denne kunstners yderst originale værk, påvirket af æstetik og kultur fra Mellemøsten.
I 1979 rejste Nedergaard (1944-1987) til Cairo og slog sig ned. I de følgende syv år var den egyptiske hovedstad hans faste base, og med direkte adgang til byens puls og den arabiske arkitektur og ornamentik udviklede han et geometrisk og farvestrålende maleri uden sidestykke i dansk kunst.

 

Fotografierne på udstillingen vidner om den inspiration, som Nedergaard hentede i megabyens fortid såvel som nutid, og såvel om dagen, som om natten. Det kontrastfyldte Cairo og byens mangfoldige livsformer, det spirituelle liv hos sufierne, og ikke mindst mænd og nattens kulørte lys er blandt de temaer, der dukker op på de relativt få, men til gengæld stærkt personlige fotografier. Det fotografiske materiale ledsages af enkelte tegninger og malerier fra kunstnerens hånd, de fleste udstillet for første gang. Endelig gives der plads til Nedergaards egen stemme: En portrætudsendelse, som blev vist på DR i 1985, kan opleves i udstillingens sidste rum.

 

Udstillingens fotografier stammer alle fra Nedergaards efterladte arkivmateriale hos familie, venner og bekendte. Nogle af fotografierne vises i form af originaltryk, mens andre er nytryk fra mere eller mindre ramponerede negativer, som også findes i det overleverede. Det er ikke altid lige klart, om det er Nedergaard selv, der har trykket på knappen på kameraet, eller om det er venner omkring ham. Sikkert er det dog, at han har brugt og bevaret netop de udstillede aftryk.

 

Nedergaard vendte tilbage til Danmark i 1986. Han døde året efter som følge af AIDS på Rigshospitalet i København. Stadig i dag fremstår han som en markant dansk kunstner fra 1980’erne og en sjælden repræsentant for kunstnerisk arbejde i krydsfeltet mellem de østlige og de vestlige traditioner.

 

Udstillingen er kurateret af kunsthistoriker Johan Zimsen Kristiansen. Sideløbende med udstillingsåbningen udgives en bog om Nedergaards tid og virke i Cairo (red. Peter Wandel) med artikler af Johan Zimsen Kristiansen, Jakob Skovgaard-Petersen, May el-Toukhy og Peter Wandel. Læs mere om bogen her.

 

Bogen er på dansk og engelsk og kan købes i museumsbutikken for kr. 150. En udstillingsplakat koster kr. 40.

 

Henvendelser om udstillingen kan ske til museumsinspektør Peter Wandel på p.wandel@davidmus.dk.

ReviewBlock

Presse

Lisbeth Bonde, Bo Bedre
Omtale af udstilling og bogudgivelse
Troels Laursen, Nordjyske Stiftstidende
Anmeldelse af bogen om Niels Nedergaard
Amalie Møller Dybro, kunstbloggen Fine Spind
Anmeldelse
Adda Djørup, Information
Bog- og udstillingsomtale
Mathias Kryger, Politiken
Anmeldelse
Ulla Strømberg, Kulturkupeen
Anmeldelse af bogen om Niels Nedergaard
Erik Steffensen, Weekendavisen
Anmeldelse
Tove Thage, Magasinet Kunst
Anmeldelse

Copyright 2022 © - Davids Samling