Den danske opdagelse af Ibn Fadlan?

Dato

1. november 2023

Tid

19.00

Gæst

Tonicha Upham

Historiker Tonicha Upham skriver ph.d. om den arabiske opdagelsesrejsende Ahmad Ibn Fadlan, som i den tidlige middelalder foretog en forrygende rejse til Europa og Rusland. Vi skal høre om rejsen, såvel som om nye teorier, fortolket ud fra senere arabiske håndskrifter om den farefulde færd.

Om foredraget

I 900-tallet rejste Ahmad Ibn Fadlan fra Baghdad til Volgafloden i Rusland. Hans rejsebeskrivelse ”Risala” fortæller på arabisk historien bag en stor diplomatisk rejse. Især vigtigt for historikere er hans beskrivelser af et folk, han kalder al-Rusiyyah – dem vi kender i dag som rusvikinger. Ibn Fadlans øjenvidneberetning er en meget vigtig kilde for at forstå rusvikingernes kultur og ritualer. Selvom han aldrig nåede til Skandinavien, har Ibn Fadlan en særlig tilknytning til Danmark.

Foredraget præsenterer ny forskning og sætter fokus på en dansk forsker – den første til at diskutere Ibn Fadlan i Europa. Hvornår og hvordan kom relevante håndskrifter til Europa, især i forbindelse med Carsten Niebuhrs ekspedition i 1700-tallet? Kan ekspeditionens tilgang til køb af disse håndskrifter sætte fokus på ukendte indflydelser på opdagelsen, indsamlingen og brugen af arabiske håndskrifter, der påvirkede studierne af vikingealderen?

Om taleren

Tonicha Upham, tidligere stipendiat ved det Svenske Forskningsinstitut i Istanbul og Koç Universitets Mustafa v. Koç Maritime Archaeology Research Center, er ved at færdiggøre sin ph.d. ved Aarhus Universitet om køn i de arabiske, persiske og osmanniske kilder om rusvikingerne.

[Privatfoto]

Andre events

lørdag 20. juli 2024
Gratis Omvisninger 13.00

What is Islamic art?        

Gratis Omvisninger 14.00

What is Islamic art?        

søndag 21. juli 2024
Gratis Omvisninger 13.00

Davids Samling – en introduktion til museet

onsdag 24. juli 2024
Gratis Omvisninger 10.15

Mere end Ord - Kalligrafi fra den islamiske verden

Copyright 2022 © - Davids Samling