Hvem må fortælle Tyrkiets historie?

Dato

25. oktober 2023

Tid

19.00

Gæst

Hetav Rojan

Som journalist og ekspert i tyrkiske forhold vil Hetav Rojan fokusere på det meget omtalte emne "tilbageleveringens revolution" – nemlig spørgsmålet om Tyrkiets krav på at få ’egne’ kunstværker udleveret fra vestlige museer.

Om foredraget

Indiana Jones-æraen for vestlige museer er forbi, og nu skal osmanniske museums-artefakter pakkes ind i bobleplast og skippes tilbage til deres retmæssige ejere. Den melding har Tyrkiets regering sendt til vestlige museer og skriver sig dermed ind i en bevægelse af stater i det globale syd, som påkalder sig retmæssigt ejerskab over alt fra osmanniske artefakter til Benin-herskernes bronzer. Det har sat skub i dét, kunsthistorikere kalder "tilbageleveringens revolution".

Men Tyrkiet møder modstand fra de vestlige museer. For hvem har ret til at fortælle Tyrkiets historie? Idéen om "tilbageleveringens revolution" bindes an til Tyrkiets mytedannelse og historieskabelse under præsident Erdogan og hans version af politisk islam. Med konkrete (kultur)politiske metoder har skiftende tyrkiske regeringer brugt historien til at legitimere egne magtpositioner og til at styrke statens stemme ved at lade marginaliserede stemmer forstumme.

Om taleren

Hetav Rojan er journalist med ekspertise i mellemøstlig udenrigspolitik og politisk vold. Som udsendt journalist har han i 10 år dækket Tyrkiets indenrigs- og udenrigspolitik for danske og internationale medier.

[Foto: Anders Rye Skjoldjensen]

Andre events

tirsdag 12. december 2023
Gratis Omvisninger 13.00

“Kristne” motiver og symboler i Davids Samling

tirsdag 19. december 2023
Gratis Omvisninger 13.00

“Kristne” motiver og symboler i Davids Samling

Copyright 2022 © - Davids Samling