Orientens rolle i den franske oplysning

Dato

4. oktober 2023

Tid

19.00

Gæst

Anne Fastrup

Kom og hør dr.phil. Anne Fastrup fortælle om Orientens indflydelse på det, vi kalder oplysningstiden i Europa, og som i Frankrig blev inddraget i teorier om magt og samfund, herunder særligt i rejseberetninger fra filosoffen Montesquieu.

Om foredraget

Den franske filosof Charles de Montesquieu (1689-1755) er kendt for sine teorier om magtens tredeling og de tre regeringsformer: monarkiet, republikken og despotiet. Ifølge Montesquieu var despotiet styreformen i Det Osmanniske Rige og Safavideriget (Persien). Den samme holdning lod han komme til udtryk i brevromanen Persiske breve (1721). Romanen består af en brevkorrespondance mellem to persere, Usbek og Rica, der opholder sig i landflygtighed i Paris.

Samtidig med at læseren ser fransk kultur med persernes øjne, giver Persiske breve også adgang til haremmet gennem en brevveksling mellem Usbek og dennes eunukker og hustruer hjemme i Isfahan. For Montesquieu var haremmet et billede på ”det orientalske despoti”.

I foredraget præsenteres de rejseberetninger, som Montesquieu baserede sin teori om det orientalske despoti på. Hvorfor var Montesquieu så optaget af det orientalske despoti?

Vi skal dels kigge bagud i historien, dels trække paralleller til andre oplysningsfilosoffer, hos hvem interessen for Orientens islamiske kulturer også fik betydning for opfattelsen af køn, moral og magt.

Om taleren

Anne Fastrup er dr.phil. og lektor i Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Hun har i år fået godkendt sin disputats ”Orientalismer i tidlig europæisk litteratur”.

[Privatfoto]

Andre events

lørdag 23. september 2023
Gratis Omvisninger 14.00

Den islamiske verdens fantastiske mønstre

Gratis Omvisninger 15.00

Den islamiske verdens fantastiske mønstre

søndag 24. september 2023
Gratis Omvisninger 14.00

Dansk porcelæn - en kongelig affære

Gratis Omvisninger 15.00

Dansk porcelæn - en kongelig affære

onsdag 27. september 2023
Gratis Omvisninger 18.00

Den islamiske samling – en introduktion

Davids Bazar 19.00

Det iranske kvindeoprørs poesi

Copyright 2022 © - Davids Samling